Όνομα σειράς Μαθημάτων: CLIMP- Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

Γλώσσα: Ελληνικά

Σύντομη Περιγραφή:

Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Μαθήματα Ελληνικής Λογοτεχνίας ,επίπεδο Γ1-Γ2.

Περιγραφή:

Η Τιμή και το Χρήμα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη είναι ένα εκτενές διήγημα (νουβέλα) που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο περιοδικό Νουμάς από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβριο του 1912 και εκδόθηκε αυτοτελώς το 1914. Σύμφωνα με το συγγραφέα, το έργο γράφτηκε πριν τους βαλκανικούς πολέμους, σε μια περίοδο που ο Θεοτόκης ζώντας στο Μόναχο είχε επηρεαστεί βαθύτατα από τις σοσιαλιστικές ιδέες και ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση.

Το έργο Η τιμή και το χρήμα μπορεί να προσεγγιστεί καλύτερα μέσα από το πρίσμα της έκφρασης ενός περίκλειστου κόσμου και κύκλου ζωής, όπως φαίνεται στο εκδοτικό σημείωμα του έργου του Θεοτόκη Κατάδικος. Η ζωή αυτή μπορεί να εξεταστεί τόσο σε ιστορικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ο συγγραφέας ζει μια ζωή χωρίς τα παλιά της προνόμια, που αντικατοπτρίζει την ιστορία του τόπου του, όταν μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα έχασε τα ξένα κέντρα αναφοράς και περιορίστηκε στη βάση της, υποχρεωμένη σε χαμηλότερα ανοίγματα και στην αναγκαιότητα της στενόχωρης ελληνικής πραγματικότητας. Ο Θεοτόκης λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και προσγειώνεται στην εντοπιότητα, τη βιοπάλη και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η πεζογραφία του εκφράζει τη συστοιχία αυτή των θεμάτων και της γραφής του προς τη ζωή και προς την ιστορία.

Μέσα από το κείμενο ο συγγραφέας περιγράφει παραστατικά τους διάφορους χαρακτήρες της ιστορίας και ακολουθώντας την τεχνοτροπία του ρεαλισμού προβάλλει την κοινωνική αδικία, τη διαφθορά και την εξάρτηση των ανθρώπων από το χρήμα.

Ενότητες:

1.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗΣ (1872 -1923) η ζωή και το έργο του

2.Τό έργο Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ

  1. Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ -Ανάλυση ανά Κεφάλαιο